БЪЛГАРСКА СТЕВИЯ

СТЕВИЯ - 100% НАТУРАЛНА СЛАДОСТ! БЕЗ КАЛОРИИ! ЗАМЕСТИТЕЛ НА ЗАХАРТА И ИЗХУСТВЕНИТЕ ПОДСЛАДИТЕЛИ!

СТЕВИЯ

СЪЩНОСТ, ПРОИЗХОД, РАЗПРОСТРАНЕНИЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ

Стевия /Stevia Rebaudiana Bertoni/ е името на тревист полухраст с прости листа, малки бели цветове и силно разклонена, добре развита коренова система. Стевия произхожда от Южна Америка и вирее в условията на влажния субтропичен климат на областта, в която се намират днешен Парагвай и граничните райони на Бразилия. Тя е многогодишно растение от сем. Астроцветни, което в естествено състояние достига до 60- 80 см. височина.

Стевия_цвятОт векове, индианците от племето „гуарани” са използвали стевията като подсладител. Достатъчно било да добавят няколко листа от стевия в напитките си и те ставали удивително сладки. Гуараните нарекли тази трева “ка-а-хе-е”, което в превод означава “сладка трева” или “медени листа”.

За първи път стевия е открита и описана, за западната наука, през 1899 г. от южно-американския учен натуралист М.С.Бертони (Moisés Santiago Bertoni), като Eupatorium Rebaudianum Bertoni. През 1905 г. станало ясно, че растението принадлежи към рода Stevia, и от тогава носи името Stevia Rebaudiana Bertoni.

Стевия_структураПрез последващите години са правени различни, но сравнително малко и ограничени изследвания върху стевия, докато се стига до 1931г., когато двама френски химици успяват да изолират гликозидите, които дават на стевията сладкия й вкус. Тези съединения, наречени стевиозид и ребаудиозид, са между 250 и 300 пъти по- сладки от захарта, топлоустойчиви и рН- стабилни, а и не подлежат на ферментация.

Стевия набира изключителна популярност в нач. на 70- те години на XX в., когато служител от Министерството на селското и горско стопанство на Япония донася семената на растението в родината си.Започва масовото й отглеждане, а паралелно с това и задълбоченото и изучаване в над 60 лаборатории на селскостопански, медицински и други научно- изследователски учреждения в Япония. В резултат на това,японците разработват нов метод за извличане на гликозидите, а през осемдесетте години Япония вече използва 90% от световния добив на стевия.

201109_stevia_in_japanИнтересът на Япония служи като катализатор, след което започва бързото интродуциране на стевия в различни части на света: Южна Корея, Китай, Тайланд, САЩ, Тайван, Сингапур, Канада, Израел, бившият Съветски Съюз. В началото на 80-те години в Русия, Украйна и Казахстан започва масово отглеждане на стевия в плантации, в следствие на задълбочените научни изследвания, както за получаването на нови сортове, така и заради лечебно-профилактичните свойства на растението. В руските научни среди, стевия за първи път е класифицирана като растение- адаптоген. След аварията в Чернобил, стевия е използвана за лечение и профилактика на пострадалите от аварията, освен това е била и част от рациона на подводничари и космонавти, както и на управляващия елит.

img_9576_wide-5fee6db9b1bff905f96fb378ed76ea42f40fa029-s6-c30В САЩ, стевия става популярна през осемдесетте години на миналия век, но статусът й остава неясен до 1991г., когато FDA официално я забранява. Независимо, че официално не е одобрен, от 1997 г. стевиозида е приет за подсладител в американската армия. В резултат на редовната му употреба американските военни лекари констатирали рязко намаление на заболяванията в армията независимо от капризите на времето, а възстановяването на войниците след тежки физически и психически травми ставали в много кратки срокове.

През 2008 г. FDA, разрешава употребата на стевиозид за подсладител!

Точно преди да се забрани билката в САЩ, през 1990 г. в Китай се провежда IX симпозиум по проблемите на захарния диабет. Там стевията получава златен медал като едно от най- ценните растения, които способстват за повишаване нивото на биоенергийни възможности на човека и позволяват да води активен живот до дълбоки старини.

Разрешението за използването на рафиниран екстракт от Стевия Ребаудиана, съгласно Европейският регламент, вече е публикувано в Официалния бюлетин на ЕС. Считано от 02.12.2011 стевиолгликозидите, които са основната сладка субстанция на стевията, могат да бъдат използвани в храни и напитки в целия Европейски съюз.

36_154_229_bigКакто вече стана дума, сладостта на стевията се дължи на съдържащите се в нея сладки вещества, наричани общо стевиозиди ( ще повторим, че в чист вид те са около 200– 300 пъти по- сладки от захарта ), но освен тях, стевия е богата и на много други, като например: растителни липиди; каротин; полизахариди; витамини– А, С, В1, В2, Р, F, РР; флавоноиди– рутин; кварцитин; кварицитрин; апигенин и др.; микроелементи– калий, магнезий, цинк, мед, хром, селен, желязо, калций, натрий, аминокиселини и др.

Редовната консумация на стевия оказва общо тонизиращо действие, възстановява силите след нервно и физическо изтощение и намалява процесите на стареене. Стевията е незаменимо средство за болните от сърдечно- съдови заболявания и захарен диабет. Многобройните изследвания доказват, че благодарение на стевия се намалява съдържанието на захар, радионуклеиди и холестерол в организма, подобрява се регенерацията на клетките и коагулацията на кръвта, укрепват се кръвоносните съдове и се нормализира кръвното налягане. Стевиозидите влияят положително върху дейността на черния дроб и задстомашната жлеза, предотвратяват образуването на язви в стомашно чревния тракт и го предпазват при прием на антисептични лекарства.

bgstevia_dietСтевиозидите са изключително сладки, но не съдържат никакви калории!

Устойчиви са на висока температура и не ферментират. За разлика от синтетичните подсладители и захарта, стевия не само, че не вреди на зъбите и венците, но ги предпазва от кариеси, парадонтоза и разрушаване на зъбния емайл, както и не предизвиква глад за въглехидрати. Стевия притежава и анти- микробно и противогъбично действие, способства за извеждане на шлаките, солите и тежките метали от организма, подпомага нормализирането на обмяната на веществата (което я прави изключително подходяща за включване в диети и хранителни режими).

stevia_and_healthПоради високото й съдържание на макро и микроелементи, както и на витамини и множество други биологично активни вещества, тя се препоръчва за разнообразяване на хранителния режим на хора с еднообразно хранене, приемащи недостатъчно пресни плодове и зеленчуци, и хранещи се предимно с термично обработени продукти. Стевиятае абсолютно безвредна за организма! Изследванията доказват пълната липса на токсичност и мутагенност на компонентите, съдържащи се в нея.

Тя може да се използва всекидневно като заместител на захарта, като подсладител, който за разлика от другите подсладители е не само безвреден, но и изключително полезен.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *