ТЕЧЕН ШОКОЛАД СЪС СТЕВИЯ

течен шоколад със стевия

Тази чудесна рецепта, за приготвянето на домашен течен шоколад със стевия, ни изпрати  нашата добра приятелка и отличен кулинар Ц. Калева.

Благодарим от сърце!!!

Ето какво ни е написала тя:

Приготвям доста често този изключително вкусен домашен течен шоколад, тъй като той е любим десерт на цялото ми семейство.

Причината, да опитам да го направя този път с вашата стевия, вместо с традиционно използваната захар, е че всичко друго, което съм приготвяла с нея, се получава страхотно!

И такааа..

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ПРИГОТВЯНЕТО НА ДОМАШЕН ТЕЧЕН ШОКОЛАД СЪС СТЕВИЯ:

(за приготвяне на 5 малки порции)

250 гр. сухо мляко

125 гр. краве масло

3 с.л. какао

4 с.л. стевия

300 мл. вода

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА ДОМАШЕН ТЕЧЕН ШОКОЛАД СЪС СТЕВИЯ:

В подходящ съд (купа) се смесват 250гр. сухо мляко, 3 с.л. какао и 4 с.л. стевия. Разбъркайте ги добре!

След това, в друг съд (най- добре в чаша гореща вода) се разтапя едно пакетче краве масло (125 гр.), след което се прибавя към готовата смес от стевия, сухо мляко и какао. Направете това внимателно, за да не стане сместа на бучки ( но истината е, че аз и на бучки го ям с удоволствие)  🙂

От богатия си кулинарен опит знам, че разтварянето на кристалите захар изисква доста бъркане, но със стевията няма да имате такъв проблем, защото тя си е на прах! Разтваря се за секунди!

По желание, може да се добави и прясно мляко.

Аз правя сместа по-рядка и я оставям да стегне в хладилника.

Сами виждате, че приготвянето на този домашен течен шоколад със стевия е много лесно, а аз мога да ви уверя, че и на вкус няма разлика! Все едно е със захар!

И НАЙ- ВАЖНИЯ И ПОЛЕЗЕН СЪВЕТ ПРИ ПРИГОТВЯНЕТО НА ДОМАШЕН ТЕЧЕН ШОКОЛАД СЪС СТЕВИЯ:

Ако нещо объркате, няма проблем защото много лесно можете да го поправите! Във всеки един момент, дори след смесването на всички съставки и получаването на хомогенната смес, може да се добави всяка една от съставките,  дори и прясното мляко  (за което ви казах, че е по желание)!

Ето и снимки:

Стевия на прах

течен шоколад със стевия-какао

течен шоколад със стевия-краве масло

течен шоколад със стевия-приготвяне

шоколад със стевия-готова смес

домашен течен шоколад със стевия-десерт

Добър апетит!

6 Replies to “ТЕЧЕН ШОКОЛАД СЪС СТЕВИЯ”

  • Здравейте,
   Свързахме се с авторката на рецептата и тя ни отговори, че сухото мляко, което ще ползвате, е въпрос на ваш избор. Няма конкретна марка или вид, което използва в рецептата.
   Тествайте смело и добър апетит 🙂

  • Здравейте, много интересно ни е и на нас дали ще се получи добре. Можем да Ви предложим да опитате, а ако после споделите с нас резултата и ни изпратите рецептата (заедно със снимки от процеса на приготвянето), ще Ви възнаградим подобаващо 🙂
   Очакваме Вашата рецепта с нетърпение!

 • Може ли вместо сухо мляко протеин на прах?

  • Интересен въпрос 🙂 Не сме опитвали да заменим тези съставки, но предполагам, че е възможно. Ще сме Ви много благодарни, ако споделите с нас какъв е резултата. В случай, че ни изпратите и точната рецепта, придружена със снимки, то тогава ще получите и награда от нас! Успех!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.