Отглеждане на стевия в домашни условия

Отглеждане на стевия в домашни условия

Отглеждане на стевия в домашни условия- какво трябва да знаете, на кратко! 

Стевията е светлолюбиво растение на късия ден. При условията на дълъг ден тя се издължава, създава по-голяма листна маса и не успява да стигне до цъфтеж.

Стевията е растение произхождащо от района на влажните тропици, за което сме ви разказвали и в други наши статии, и то не веднъж. Високата почвена влажност и влажност на въздуха са задължително условие за нейното нормално развитие.

Стевията не понася каквото и да е засушаване!

Отглеждане на стевия в домашни условия е относително лесно. Разбира се, практиката доказва, че не винаги това е точно така!

Като начало….

Изберете южно или югозападно изложение в близост до прозореца. От оптималната осветеност и температурния режим зависи натрупването на стевизоиди в листата на растението. За почвен субстрат, можете да използвате използвате торф (50%), смесен с градинска почва и пясък. Засяването сме разгледали по- подробно в друга наша статия – „Засяване на семена от стевия“, която можете да прочетете ТУК.

Поливането и другите грижи са същите, както и при останалите стайни растения. Поливайте умерено, но често! Ако гледате стевия на прозореца вкъщи, то трябва редовно да овлажнявате въздуха. Веднъж на 2- 3 месеца, задължително извършвайте подхранване с течен тор богат на микроелементи. През летните месеци, е добре да изнасяте растението стевия на балкона, на двора или в градина.

Отглеждайки, дори и едно растение от стевия в дома си, вие си осигурявате възможността да имате под ръка винаги един прекрасен и естествен заместител на захарта.

Още за стевията можете да прочетете на фейсбук страницата ни: БЪЛГАРСКА СТЕВИЯ

Рецепти със стевия можете да намерите както тук, на сайта ни в раздел рецепти, така и във Фейсбук групата ни: РЕЦЕПТИ СЪС СТЕВИЯ. В тази група, освен че и самите вие можете да качвате вашите рецепти, но и ще получите много информация, ще задавате въпроси и обменяте идеи с много други, като вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.