Малтитол

Малтитол (Maltitol, Е965)-  това е името на естествен подсладител, който се извлича от зърнено нишесте и принадлежи към групата на подсладителите, по- известни като полиоли.

Той има мек сладък вкус, много близък до този на обикновената захар и сладостта му се равнява на около 90% от тази на захарта. Получава се чрез хидрогениране на малтоза, извлечена от нишестето. Малтитолът представлява бели кристали или бял кристален прах без мирис.

Един грам малтитол дава близо 2 пъти по-малко калории от захарта !

Това спомага за по-лесен контрол на телесното тегло. Малтитол се използва широко в хранително- вкусовата промишленост.

Когато консумирате продукти, които съдържат малтитол, можете да бъдете спокойни, че няма да увредите зъбите си и зъбния си емайл.

При хора с диабет е много важен контролът на кръвната глюкоза, липидите и телесното тегло. Малтитолът се абсорбират бавно в храносмилателния тракт. Следователно когато се използва като подсладител, рязкото покачване на нивото на глюкозата в кръвта и на инсулиновия отговор е значително редуцирано.

Проведени са много проучвания на малтитола, които по безспорен начин доказват неговата безопасност за консумация от хората. Научният съвет за храните на Европейската общност, на базата на множество факти, заключава още в края на 80-те години на миналия век, че малтитолът е безопасен и приемлив за използване в храната на човек.

До същото заключение стигна и американската FDA /Агенция за храни и лекарства/ и разрешава използването му в САЩ.

Безопасността му е потвърдена и от Експертния комитет за хранителни добавки към Световната Здравна Организация.

В заключение можем да кажем, че малтитол (Е965) се смята за безвредна за организма хранителна добавка.

Малтитол - Maltitol

11 Replies to “Малтитол”

 • Здравейте, обърках се – малитол и малтитол едно и също ли е? И ако не – кое е за предпочитане /диабетик съм/?

  • Здравейте,
   Мисля, че става дума за едно и също нещо. А иначе, щом сте с диабет, то за вас са по – подходящи стевията и еритритола, заедно или по отделно.

   • Привет, аз съм диабетик от тип 2. Опитах със стевия в сутрешеното си кафе – беше повече от отвратително… за съжаление. Първо, пробвах с прахообразна стевия, след това си поръчах и на капки, но и в двата случая само, където разваля вкуса на кафето. Преди няколко дни пак пробвах с три капки в кафето… след което положих неимоверни усилия, за да го изпия. Не мисля да повторя. От новооткриятия до нас магазин си купих две шоколадчета без захар с малтинол, но сега като чета, че не е безвреден за нашия проблем… вече ме наляга отчаяние. Май ние, диабетиците, да легнем и да си мрем…

    • Здравейте, Г-жо Тодорова,
     от написаното от Вас оставам с впечатление, че сте използвали продукти, които не са наше производство, тъй като ние нямаме течна стевия. За съжаление, на българския пазар все по- често се предлагат продукти, които компрометират стевията и още повече съжалявам, че Вие сте попаднали на такива! Предлагам да Ви изпратим безплатно един от нашите продукти- стевия на прах 1:4, който да опитате, а после да коментираме. Моля, изпратете адрес на Офис на Спиди, удобен за вас. Доставката ще е за Ваша сметка- не повече от 4,00лв.
     Относно малтитолът…. Да, правилно сте прочели, че той повишава нивото на кръвната захар, макар и не като бялата захар. Това е и причината ние да не използваме този подсладител в нашето производство.

 • Здравейте, Стевията има един странен стипцав вкус, който не ми допада особено много. Интересува ме какъв е вкусът на Малитола, като захарта ли е или пак като Стевията има странен вкус?

  • Здравейте,
   Стевия има специфичен вкус, това е вярно, но когато е разредена с подходящ подсладител това се променя. Относно малтитола, той е е с приятен вкус, на вид е като пудра захар, но съдържа калории (макар и малко). В нашите продукти, ние използваме само еритритол, който също е естествен подсладител, произведен от царевица (която не е ГМО) и не съдържа калории! Моля, опитайте произведена от нас стевия, която няма горчив вкус и послевкус, и ще очакваме пак да се свържете с нас.

 • Стевията е най-полезния и най-безопасния естествен подсладител! Малтитола не се храносмила напълно от организма и повишава нивата на инсулин, не колкото захарта разбира се!

 • Защо тази стевиа на линка няма Калории а вашата има? Тоест има вариант в който да няма захари в подсладителя. Тези 2 калории който ги има в 1 грам са от захари а тези захари вдигат кръвната захар и нивата на инсулина.
  (Линкът е премахнат от администратор, защото съдържа реклама.)

  • Г-н Жеков,
   Всички проведени изследвания определят малтитола като най-добрият заместител на захарозата или обикновената захар.
   Едно от основните предимства на малтитола е, че той не повишава нивото на кръвната захар и това го прави подходящ за употреба от хора страдащи от захарен диабет.
   За Ваше успокоение, препоръчваме Ви, ако сте загрижени за кръвната си захар, проверете нивото й след като сте консумирали малтитол.

  • Здравейте, Г-жо Янева,
   благодарим Ви за този въпрос!
   Нашето твърдо мнение е, че стевия може да се използва от деца, но за ваше успокоение, консултирайте се все пак с личния си лекар!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.