БЪЛГАРСКА СТЕВИЯ

СТЕВИЯ - 100% НАТУРАЛНА СЛАДОСТ! БЕЗ КАЛОРИИ! ЗАМЕСТИТЕЛ НА ЗАХАРТА И ИЗХУСТВЕНИТЕ ПОДСЛАДИТЕЛИ!

Малтитол

Малтитол (Maltitol, Е965)-  това е името на естествен подсладител, който се извлича от зърнено нишесте и принадлежи към групата на подсладителите, по- известни като полиоли.

Той има мек сладък вкус, много близък до този на обикновената захар и сладостта му се равнява на около 90% от тази на захарта. Получава се чрез хидрогениране на малтоза, извлечена от нишестето. Малтитолът представлява бели кристали или бял кристален прах без мирис.

Един грам малтитол дава близо 2 пъти по-малко калории от захарта !

Това спомага за по-лесен контрол на телесното тегло. Малтитол се използва широко в хранително- вкусовата промишленост.

Когато консумирате продукти, които съдържат малтитол, можете да бъдете спокойни, че няма да увредите зъбите си и зъбния си емайл.

При хора с диабет е много важен контролът на кръвната глюкоза, липидите и телесното тегло. Малтитолът се абсорбират бавно в храносмилателния тракт. Следователно когато се използва като подсладител, рязкото покачване на нивото на глюкозата в кръвта и на инсулиновия отговор е значително редуцирано.

Проведени са много проучвания на малтитола, които по безспорен начин доказват неговата безопасност за консумация от хората. Научният съвет за храните на Европейската общност, на базата на множество факти, заключава още в края на 80-те години на миналия век, че малтитолът е безопасен и приемлив за използване в храната на човек.

До същото заключение стигна и американската FDA /Агенция за храни и лекарства/ и разрешава използването му в САЩ.

Безопасността му е потвърдена и от Експертния комитет за хранителни добавки към Световната Здравна Организация.

В заключение можем да кажем, че малтитол (Е965) се смята за безвредна за организма хранителна добавка.

4 Replies to “Малтитол”

 • Защо тази стевиа на линка няма Калории а вашата има? Тоест има вариант в който да няма захари в подсладителя. Тези 2 калории който ги има в 1 грам са от захари а тези захари вдигат кръвната захар и нивата на инсулина.
  (Линкът е премахнат от администратор, защото съдържа реклама.)

  • Г-н Жеков,
   Всички проведени изследвания определят малтитола като най-добрият заместител на захарозата или обикновената захар.
   Едно от основните предимства на малтитола е, че той не повишава нивото на кръвната захар и това го прави подходящ за употреба от хора страдащи от захарен диабет.
   За Ваше успокоение, препоръчваме Ви, ако сте загрижени за кръвната си захар, проверете нивото й след като сте консумирали малтитол.

  • Здравейте, Г-жо Янева,
   благодарим Ви за този въпрос!
   Нашето твърдо мнение е, че стевия може да се използва от деца, но за ваше успокоение, консултирайте се все пак с личния си лекар!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *