БЪЛГАРСКА СТЕВИЯ

СТЕВИЯ - 100% НАТУРАЛНА СЛАДОСТ! БЕЗ КАЛОРИИ! ЗАМЕСТИТЕЛ НА ЗАХАРТА И ИЗХУСТВЕНИТЕ ПОДСЛАДИТЕЛИ!

Корени от стевия – съхраняване

Корени от стевия – съхраняване през зимата ( и през студените месеци като цяло)! Няколко практични съвета от наш агроном.

корени от стевия

Защо е нужно да съхранявам корени от стевия през зимата?

Това е от изключителна важност за запазването на вашето растение и многогодишното му развитие, тъй като през първата си година, стевията се развива сравнително бавно,  което прави отглеждането й като многогодишна култура по- удачно. (както е в нейната родина- Парагвай, а и в други страни – производители с подобни климатични условия)

Как става съхраняване на корени от стевия в България?

В условията на умерения пояс, в който попада и България, това става чрез откопаване на нейните коренища и съхраняването им през зимата в хранилище.

Стъпка по стъпка…

След прибиране на реколтата от листа, корени от стевия, заедно с почвата около тях, се поставят в сандъчета или кутии, на дъното на които се насипва почвен слой 3-5 см, а след това се засипват с влажна почва така, че над повърхността да останат само срязаните стъбла. Корени от стевия се съхраняват при строг температурен режим, не повече от +8 С и не по ниска от +4 С (защото измръзват) и влажност на въздуха 80-85 % в маза или помещение без осветление. Подходящ за съхраняването им е и хладилника, при положение, че се подържа постоянна температура. През следващия сезон, при засаждане на коренищата отново в градината, темпа на развитие на стевията се ускорява значително в сравнение на тези растения, които се отглеждат от семена.

2 Replies to “Корени от стевия – съхраняване”

 • Здравейте,
  Бих желал да закупя едно коренище от стевия. Какво трябва да направя, за да се случи това.
  Поздрави

  • Здравейте,
   потърсете коренища при г-н Милков от гр. Елена или при други наши колеги, които продават в интернет!
   Ние не предлагаме коренища от стевия тази година!
   Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *