Компот със стевия

компоти със стевия

КОМПОТ СЪС СТЕВИЯ ВМЕСТО СЪС ЗАХАР! 

Компотът е част от кулинарната култура на много държави в Източна, Централна и Югоизточна Европа. В българската национална кухня е основен метод при производство на зимнина. Приготвя се от пресни или изсушени плодове, към които традиционно се добавя захар.

компоти със стевия

В случай, че сте решили да ограничите захарта във вашето меню, то нашето предложение е да не я замествате с изкуствени подсладители- аспартам, захарин и прочие, а да изберете стевия!  Антисептичните свойства на стевията определят възможностите и за употреба при консервирането на плодове, а при домашно консервиране на плодове най-добре е да използвате стевия за компоти или стевия на прах.

КАК ДА СИ ПРИГОТВИТЕ КОМПОТ СЪС СТЕВИЯ ВМЕСТО ЗАХАР?

Да се приготви компот със стевия в домашни условия е не само възможно, но е и сравнително лесно, повярвайте ни. Най- важното условие е да прецените правилното количество стевия, което да сложите във вашите компоти.

Първо, това количество е различно в зависимост от това какви плодове или зеленчуци ще консервирате, и второ- все пак е в известна степен и въпрос на вкус, дали обичате по- сладко или точно обратното.

За консервиране на плодове и зеленчуци  в домашни условия, ние препоръчваме да използвате стевия за компоти или стевия на прах , тъй като при използването им, допускането на евентуална грешка в количеството сладост е на практика невъзможна. 

Сладостта на този продукт е точно изчислена (1:4), докато при сухия лист от стевия, настойката, отварата или сиропа от стевия, е невъзможно тя да бъде определена с такава точност.

Стевия на прах- компот със стевия

КОМПОТ СЪС СТЕВИЯ НА ПРАХ:

Сладостта на стевия за компоти и стевия на прах е точно изчислена и тя е 1:4 спрямо захарта, или казано с други думи- стевия е четири пъти по- сладка от захарта!

След като вече знаете  това, вие сами можете да прецените и решите, колко точно стевия на прах да сложите във вашите домашно приготвени компоти със стевия, така че техния вкус да бъде точно такъв, какъвто го харесвате вие.

Все пак, няколко са начините за приготвянето на компоти със стевия, като разликата между тях е единствено в момента на влагане на саматия подсладител:

  • Традиционния начин на приготвяне на компоти, при който преди варене компота се подслажда със стевия и се получава еднаква сладост на плода и течността.
  • При втория начин, се получава сладък вкус на течността, но се съхранява лекия, натурален вкус и специфичен аромат на плода. Това става, като сложите малко количество стевия на прах в буркана преди варене, а след отварянето на компота за консумиране, добавите допълнително стевия до получаване на желаната сладост.
  • Третия начин, който ви предлагаме, изключва слагането на стевия при приготвянето на компота. Стевия на вкус се слага чак при отварянето му за консумация, като така ще усетите изцяло съхранения натурален вкус на плода, а течността на компота ще е много сладка.

Може би, самите вие сте забелязали, че често при приготвяне на компот със захар, плодовете губят цвят, вкус, а понякога и форма. Добрата новина е, че който и от трите начина на приготвяне на компот със стевия на прах да изберете, плодовете в компота ви ще запазят своя здрав и свеж вид, с характерните качества на пресен плод.

reminder-23771_1280

Припомняме ви още, че:

  • Стевията не ферментира (за разлика от захарта), но и издържа на термична обработка до 250° С ( за разлика от пчелния мед);
  • Стевията има меко подслаждащо действие и при предозиране не засилва особено сладостта, а предизвиква леко нагарчащ вкус.
  • Стевията не се карамелизира.
  • Стевията не съдържа калории, не повишава нивото на кръвната захар и не предизвиква въглехидратен глад. Изделията, подсладени сьс стевия, обикновено се консумират в по-малки количества, защото бързо засищат глада и задоволяват потребността от сладко.

стевия за компоти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *