КОЗУНАК СЪС СТЕВИЯ

Козунак със стевия за вашия здравословен Великден! 

Козунакът, както е добре известно, е сладък обреден хляб, който традиционно се приготвя за Великден! В Гърция, този Великденски сладкиш, се нарича цуреки (τσουρέκι), в Турция- чорек (çörek), в Италия се приготвят козунаци панетоне (Panettone), а в Русия- Великденския обреден хляб се нарича кулич.

Днес ви предлагаме тази традиционна руска рецепта за приготвяне на домашен Великденски козунак (кулич), в която сме направили само една малка, но съществена поправка, заменили сме захарта със стевия на прах.

 НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА КОЗУНАК СЪС СТЕВИЯ:

 • Брашно-1кг.
 • Мая- 60 гр.
 • Сол – 0,5-0,75 ч.л.
 • Олио – 300 гр.
 • Яйца – 5 бр.
 • Прясно мляко – 350 мл.
 • Стафиди – 200 гр.
 • Ванилия – 4 гр. (2 пакетчета по 2 г.)
 • Стевия на прах– 90 гр. (обърнете внимание, че оригиналната рецепта е с 400 грама захар, така че вие си преценете колко точно стевия на прах да сложите, като имате предвид, че стевия на прах е 5 пъти по- сладка от захарта!)

От вечерта подготвяме сместа, която ще престои цяла нощ. В нея ще бъдат включени всички компоненти, освен 500 грама от брашното, ванилията и стафидите.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА КОЗУНАК СЪС СТЕВИЯ:

 1. Стопляме 350мл. прясно мляко и разтваряме в него 60 грама мая
 2. Вземаме 5 яйца, с тегло приблизително по 60 грама, и отделяме белтъците от жълтъците;
 3. Разбиваме белтъците, докато не станат на сняг. Ето така… козунак със стевия 1
 4. При жълтъците добавяме 90-те грама стевия на прах и много хубаво разбъркваме. Аз лично, използвах блендер, но ако вашия не е достатъчно мощен, внимавайте! С моя блендер, който е 700 вата, едва едва успях да разбъркам сместа, добре че защитата от прегряване се включи;
 5. Разтопяваме 300 гр. масло;
 6. Пресяваме 500 грама брашно, добавяме млякото с маята и правим тесто…козунак със стевия 2
 7. Добавяме сол, стевио-яйчената смес, разбитите белтъци, разтопеното масло и щателно разбъркваме до еднородна смес.
 8. След това, сместа трябва да поставим в съд, който да е минимум 7 л. , тъй като тя силно увеличава обема си. А след това във фурната на включена лампа, да втаса.
 9. На сутринта открих, че сместа едва се събира в съда след 9 часа и 30 минути втасване.
 10. В сместа се добавят останалите 500 грама брашно и ванилията, като след това щателно се меси тестото. В самото начало изглежда почти невъзможно да се омеси, но след 10 минути месене, тестото започва да се събира…козунак със стевия-тесто
 11. Готовото тесто слагаме в съд с голям обем и отново във фурната за 1, 5 часа, на включена лампа. 
 12. Към тестото добавяме стафидите …козунак със стевия стафиди
 13. Печенето започнах на 160°, а след това увеличих на 180°. При всички случаи, е необходимо да се ориентирате по особеностите на вашата фурна.

Козунак със стевия в готов вид: козунак със стевия-готов

В помощ на онези от вас, които мислят да пекат козунак със стевия по тази рецепта, ще допълня още, че днес изпекох 4 козунака в едни от най- големите еднократни хартиени форми. За тестото използвах 1кг. и 300гр. брашно, защото все пак трябваше да запълня 4 форми. Запълних ги на ¼ от формата. След изпичането се повдигнаха до края на формата на няколко сантиметра. За това, ако искате да има „шапчица” вашия козунак със стевия над края на формата, то слагайте от тестото не по- малко от 1/3. Като тегло- приблизително 1кг. (за голяма хартиена форма)

Стевия на прах

Източник: интернет

4 Replies to “КОЗУНАК СЪС СТЕВИЯ”

 • Здравейте! Ако искам да използвам настойка от стевия (по рецептата от този сайт), колко милилитра от нея ще подсладят такъв козунак?

  • Здравейте,
   за съжаление, не можем с точност да Ви отговорим на този въпрос. Колко сладка ще бъде Вашата настойка, зависи в най- голяма степен от това, каква стевия ще използвате за да я приготвите. Ще се наложи да експериментирате, а ние ще сме Ви благодарни ако споделите опита си с нас! Благодарим Ви предварително!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.