Кето кодрит кадир с тиква и еритритол

Кето кодрит кадир с тиква и еритритол- истински подарък за всички вас, които не могат или не искат да консумират захар!

По възможност използвайте тясна и висока тава. Моята беше 20 см. широка и 10 см. висока.

Първо си правим карамела.

65 гр. еритритол се слага в касеролка. Трябва да поври около 5- 7 минути. Вдига се страшен пушек, така че включете абсорбатор и отворете прозорците. Изсипвате карамела в тавата и оставяте настрани. Карамелът няма да потъмнее, като този със захарта, но на вкус е същото.

Причината е, че без значение от производителя, тстевията не карамелизира.  Еритритолът донякъде компенсира това, както стана ясно- не на цвят, а на вкус!

Еритритол ползвам само на Българска стевия!

Еритритол на прах

В купа разбивате 5 големи яйца и още един жълтък. Белтъкът оставяте в друга купа. Яйцата да са на стайна температура. Прибавяте 200 гр. еритритол. За моя вкус е малко много. Може и 150. Прибавяте 1 ч.л. ванилия. От сварена тиква правите пюре и добавяте 125 грама от него. Една щипка сол. Накрая прибавяте 375 мл. готварска неподсладена сметана. Разбърквате всичко, прецеждате през цедка сместта и я изсипвате в тавата върху карамела.

В друга купа разбивате 2 жълтъка. Белтъците прибавяте в купата към първия белтък да станат общо три.  И така към двата жълтъка прибавяте:

  • 30 гр. еритритол
  • 5 мл. ванилия
  • 60 мл. разтопено масло
  • 80 мл. бадемово мляко/ може и обикновено/
  • 35 гр. бадемово брашно
  • 14 гр. кокосово брашно
  • 4 гр. бакпулвер
  • 4 гр. канела

Разбивате всичко и оставяте настрани.

Разбивате 3-те белтъка заедно с 30 гр. еритритол  и 1/2 ч.л. лимонов сок. Трябва да станат на сняг. Прибавяте ги към сместа с яйцата и брашното и бъркате на ръка с шпатула.

След това, изсипвате в тавичката върху другата смес. Слагате тавичката в друга по- голяма тава. Изсипвате вряла вода да закрие половината на малката тавичка. Печете на 160 градуса 70- 90 минути. Изваждате и оставяте да се охлади. След това минавате с нож по края на страните и обръщате в поднос.

След като вашия „Кето кодрит кадир с тиква и еритритол” е готов-  поканете любимите си хора и го споделете с тях!

Добър апетит!

Още рецепти със стевия и еритритол можете да намерите, а и самите вие да споделите, във фейсбук групата ни: РЕЦЕПТИ СЪС СТЕВИЯ

Кето кодрит кадир с тиква и еритритол

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.