Засяване на семена от стевия

Засяване на семена от стевия- това е напълно по силите и възможностите на всеки любител градинар.

Въпреки това, практиката ни показва, че не винаги и не всички успяват с тази, според нас, не особено трудна задача!

Затова, като начало, ние ви съветваме следното:

Четете внимателно и спазвайте точно!

Нашата основна цел е билката Стевия Ребаудиана да бъде все по- достъпна и популярна в Цяла България, да се отглежда, защо не, във всеки дом и градина, което ще доведе до увеличаване  на нейната употреба като заместител на захарта и изкуствените подсладители.

Разбира се, всичко започва със засяване на семена от стевия….

Посипете семената от стевия върху почвената повърхност (като за почвен субстрат, можете да използвате използвате торф  – 50%, смесен с градинска почва и пясък) и ги притиснете с палец.

Семената на стевията са много малки и не трябва да бъдат засаждани на дълбочина над 0.5 см. На 1 мм могат да бъдат разположени до 4 семена. Отново се спираме на факта, че много любители градинари не спазват това изискване и засяват семената на дълбочина 2- 3 см., при което въпреки добрата кълняемост те не могат да се развият.

Покрийте посева стевия с прозрачно фолио. Семената на стевията могат да покълнат и при температура 17- 20 градуса, но оптимална за тяхното развитие температура е 20- 30 градуса. Добре е температурата в зоната на корените на стевията да е с 2- 3 градуса по-висока от тази на повърхността.

Проверявайте ежедневно посева и следете дали почвата под фолиото не е засъхнала. Кълновете на стевията се отличават от другите култури по това, че не се издължават. Поливайте ежедневно и умерено.

Пикирайте разсада стевия когато достигне до фаза 6- 8 лист. Стевията трябва да бъде закалена, за това внимателно привикнете растенията към слънчевата светлина. След преминаване на периода на пролетните слани, можете да пренесете разсада в градината. Засадете стевията в редове с разстояние между растенията 25- 30 см и междуредово 50- 60 см.

Грижите за стевията в домашната градина са обичайни: поливане, окопаване и борба с плевелите.

засяване на семена от стевия

8 Replies to “Засяване на семена от стевия”

 • Здравейте. Ако искаме да засеем стевия директно в градината, трябва ли по специален подход? Благодаря.

 • Здравейте, миналата година отгледах стрък стевия,но не знаех какво да я правя есента, презимува ли?

  • Здравейте, Росица Иванова,
   стевия е многогодишно растение, но на нашата географска ширина трябва да бъде съхранявано през зимата на топло. В случай, че сте спазили това условие, то тогава няма от какво да се притеснявате.

 • Здравейте! За тази година ще предлагате ли семена и на каква цена?

  • Здравейте, Г-жо Елисеева,
   и тази година, ние няма да продаваме семена от стевия, за което отново се извиняваме на Вас, а и на всички останали, които ни питат същото.
   Семена от стевия можете да намерите да се продават в интернет, от наши колеги. Позволяваме си отново да Ви посъветваме, преди да поръчате семената, да попитате следното:
   – От коя година са семената (реколта);
   – С каква кълняемост са семената (в %).
   Напомняме, че семената от стевия не са с голяма кълняемост и е добре да са от последната прибрана реколта. В случай, че са на повече от 2 години, тяхната кълняемост е изключително малка, практически равна на нула!
   Съветваме Ви още, по- добре потърсете направо разсад или коренища от стевия.
   Можете да попитате в Земеделски институт – Шумен (ВИЖТЕ ТУК)

 • Здравейте,а семена за засяване продавате ли?Ако да колко струват и как да поръчам?Благодаря?

  • Здравейте, Г-жо Дякова,
   тази година, ние няма да продаваме семена от стевия, за което се извиняваме на Вас, а и на всички останали, които ни питат същото. Вероятно следващата година….?
   А иначе, семена можете да намерите да се продават в интернет, от наши колеги, като Ви съветваме, преди да поръчате семената, да ги попитате следното:
   – От коя година са семената (реколта);
   – С каква кълняемост са семената (в %).
   Даваме Ви този съвет, т.к. по- принцип семената от стевия не са с голяма кълняемост и е добре да са от последната прибрана реколта. В случай, че са на повече от 2 години, тяхната кълняемост е изключително малка, практически равна на нула!
   Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.