Естествен заместител на захарта

стевия - българска стевия
Търновец предлага продукти за диабетици, които са естествен заместител на захарта!
НЯКОЛКО СА ПРИРОДНИТЕ ПРОДУКТА, КОИТО РАЗРАБОТВА ФИРМАТА НА 38-ГОДИШНИЯ ИВАЙЛО ПРОДАНОВ ОТ СТАРАТА СТОЛИЦА. 

Те са естествен заместител на захарта и подходящи както за диабетици, така и за хора, които желаят да ограничат приема на захар. Продуктите са изцяло екологично чисти, безвредни за организма, издържат всякаква термична обработка, и то без да променят вкуса си. Търновецът, който е и координатор на Националната пациентска организация за Великотърновска област, разказа, че се захванал да внася семена от стевия с благородната мисия да помогне на болните от диабет, а впоследствие превърнал каузата си и в бизнес.

„Всичко започна преди 5 години. Имам близки хора, които страдат от диабет, и когато с мой приятел агроном случайно се запознахме със стевията като билка- естествен заместител на захарта. Бяхме силно впечатлени от ползите и качествата й за пациентите със захарна болест. Поинтересувахме се откъде се внасят семената на растението и всъщност дали у нас се предлагат продукти от стевия. 

Стевия за десерти и сладкиши

СТЕВИЯТА БЕШЕ МНОГО СКЪПА И ХОРАТА ТРУДНО МОЖЕХА ДА СИ Я ПОЗВОЛЯТ. 

Тогава се роди идеята да внасяме семена и по този начин да направим билката достъпна за всички хора, за да могат да си я отглеждат в домашни условия”, разказа Ивайло.

Той обясни, че растението всъщност не се култивира лесно и е необходимо полагането на специфични грижи. „Това е южноамериканска билка. Най-отглеждана днес е може би в Китай. Вирее в условията на влажния субтропичен климат на областта, в която се намират днешен Парагвай и граничните райони на Бразилия. Сладкият й вкус е открит първо от индианците, а в съвременната наука първи сведения за нея дава американският учен Бертони. Сладостта на стевията идва от листата й, в които се съдържат съединенията стевиозид и ребаудиозид. Те дават вкус между 250 и 300 пъти по-сладък от този на захарта. Позната е още като „медената билка”.

Ние бяхме проучили всички специфики в отглеждането й затова направихме насаждения с нея”, обясни 38-годишният мъж.

Така, най- добрия естествен заместител на захарта- билката стевия, започва да се отглежда и в България!

естествен заместител на захарта

Впоследствие отворили и цех, сформирали екип от специалисти, който да създаде най-добрата формула на продукт от стевия.

СПОДЕЛЯ, ЧЕ ЗА ПРОДУКТИТЕ Е ИЗПОЛЗВАН ОПИТЪТ НА НЕМСКИ СПЕЦИАЛИСТИ.

„Не сме правили никакви компромиси по отношение на суровините и съдържанието, продуктът е тестван по много и различни начини, за да се гарантира безопасността му”, обясни Ивайло. За реализацията му обаче били нужни средства и затова ентусиастите написали проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, откъдето получили средства за стартирането на бизнес. С тях закупили машини и точно преди една година първият продукт бил факт.

СТЕВИЯ МОЖЕ ДА СЕ ПОЛЗВА ПО СЪЩИЯ НАЧИН, КАТО ТРАДИЦИОННАТА ЗАХАР. 

 

Стевия се разтваря бързо и лесно в топли и студени течности, не променя сладкия си вкус и е най- подходяща за диабетици.

Хора, които спазват здравословен хранителен режим и диети, също са сред редовно използващите продуктите на Българска стевия ЕООД. 

стевия stewiq stevia

 

 

В продукт „Стевия на прах“ има само две съставки – еритритол, който е естествен растителен продукт, извлечен от царевица, и не съдържа ГМО и екстракт от самата билка. „Прахът не влияе върху нивото на кръвната захар, няма вредните ефекти на захарта върху зъбите и не предизвиква поява на кариес. С него може да се приготвят кулинарни рецепти и да се правят консерви”, обясни търновецът.

Ивайло сподели, че фирмата му вече има доста партньори, които разпространяват продуктите. „Основен доставчик е един от най-големите супермаркети в страната (BILLA). Има го и във всички биомагазини”, уточни той.

„Поместили сме още и рецепти със стевия – от сиропи и чайове, до салати, супи и десерти.” Дори съм оставил личния си номер там, за да може всеки, който има въпроси, да се свърже директно с мен”, заяви координаторът на пациентската организация. Ивайло допълни, че екипът от специалисти на фирмата вече е разработил още два нови продукта- също естествен заместител на захарта. В момента се уточняват детайлите около опаковката и скоро ще бъдат пуснати на пазара. В процес на преговори е и бъдещо партньорство с фирма за сладкарски изделия, която има за цел да разработи сладкиши за диабетици с двата продукта.

Стевия за компоти

в-к БОРБА

http://www.borbabg.com/2016/01/27/%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%86-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D1%82%D0%B8/#comment-1925

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

4 Replies to “Естествен заместител на захарта”

 • Здравейте, не сте написали какво е съотношението на стевия към малтитол ? И не ли възможно да произведете продукт само от стевия?

  • Здравейте,
   нашите продукти не съдържат малтитол, а еритритол (естествен подсладител, който се извлича от царевица). Можете да поръчате и 100% екстракт от стевия, но ще Ви е почти невъзможно да го дозирате, тъй като той е 300 пъти по – сладък от захарта.

 • Интересува ме, предлага ли вашата фирма продукт, който е 100% само стевия, без малтитол ? Ако има, в какви разфасовки над 100 гр. го предлагате, и на каква цена ?

  • Здравейте,
   към момента, Българска стевия ЕООД не предлага продукт, чието съдържание е 100% стевия.
   В случай, че Вие действително се интересувате от 100% екстракт от стевия, в количество по- голямо от 100гр., то Вие можете да се свържете с нас чрез формата за контакт в сайта.
   Лек и успешен ден!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.