Естествен заместител на захарта

Търновец предлага продукти за диабетици, които са естествен заместител на захарта!

СТЕВИЯ НА ПРАХ

Естествен заместител на захарта - Стевия на прах

СТЕВИЯ НА ТАБЛЕТКИ

Естествен заместител на захарта - стевия на таблетки

ТОВА СА ДВАТА ПРИРОДНИ ПРОДУКТА, КОИТО РАЗРАБОТВА ФИРМАТА НА 38-ГОДИШНИЯ ИВАЙЛО ПРОДАНОВ ОТ СТАРАТА СТОЛИЦА. 

Те са заместители на захарта и подходящи както за диабетици, така и за хора, които желаят да ограничат приема на захар. Продуктите са изцяло екологично чисти, безвредни за организма, издържат всякаква термична обработка, и то без да променят вкуса си. Търновецът, който е и координатор на Националната пациентска организация за Великотърновска област, разказа, че се захванал да внася семена от стевия с благородната мисия да помогне на болните от диабет, а впоследствие превърнал каузата си и в бизнес.

„Всичко започна преди 5 години. Имам близки хора, които страдат от диабет, и когато с мой приятел агроном случайно се запознахме със стевията като билка, бяхме впечатлени от ползите и качествата й за пациентите със захарна болест. Поинтересувахме се откъде се внасят семената на растението и всъщност дали у нас се предлагат продукти от стевия. 

ОКАЗА СЕ, ЧЕ ЦЕНАТА ИМ Е МНОГО ВИСОКА И ХОРАТА ТРУДНО МОГАТ ДА СИ Я ПОЗВОЛЯТ. Тогава се роди идеята да внасяме семена и по този начин да направим билката достъпна за всички хора, за да могат да си я отглеждат в домашни условия”, разказа Ивайло.

Той обясни, че растението всъщност не се култивира лесно и е необходимо полагането на специфични грижи. „Това е южноамериканска билка. Най-отглеждана е в Китай, Русия и Канада. Вирее в условията на влажния субтропичен климат на областта, в която се намират днешен Парагвай и граничните райони на Бразилия. Сладкият й вкус е открит първо от индианците, а в съвременната наука първи сведения за нея дава американският учен Бертони. Сладостта на стевията идва от листата й, в които се съдържат съединенията стевиозид и ребаудиозид. Те дават вкус между 250 и 300 пъти по-сладък от този на захарта. Позната е още като „медената билка”. Ние бяхме проучили всички специфики в отглеждането й затова направихме насаждения с нея”, обясни 38-годишният мъж. Впоследствие отворили и цех, сформирали екип от специалисти, който да създаде най-добрата формула на продукт от стевия.

Споделя, че ЗА НАПРАВАТА МУ Е ИЗПОЛЗВАН ОПИТЪТ НА НЕМСКИ СПЕЦИАЛИСТИ.

Естествен заместител на захарта - stevia

„Не сме правили никакви компромиси по отношение на суровините и съдържанието, продуктът е тестван по много и различни начини, за да се гарантира безопасността му”, обясни Ивайло. За реализацията му обаче били нужни средства и затова ентусиастите написали проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, откъдето получили средства за стартирането на бизнес. С тях закупили машина за производство на таблетки и точно преди една година първият продукт бил факт.

ТАБЛЕТКИТЕ ОТ СТЕВИЯ МОГАТ ДА СЕ ПОЛЗВАТ ПО СЪЩИЯ НАЧИН КАТО ТРАДИЦИОННИТЕ БУЧКИ ЗАХАР. Те се разтварят в топли и студени течности, не променят сладкия си вкус и са подходящи за диабетици, хора, които спазват здравословен хранителен режим и диети. Шест месеца по-късно се появил вторият продукт на фирмата. Той представлява екстракт стевия на прах. Има само две съставки – малтитол, който е естествен растителен продукт, извлечен от зърнено нишесте, и не съдържа ГМО и екстракт от самата билка. „Прахът не влияе върху нивото на кръвната захар, няма вредните ефекти на захарта върху зъбите и не предизвиква поява на кариес. С него може да се приготвят кулинарни рецепти и да се правят консерви”, обясни търновецът.

Ивайло сподели, че фирмата му вече има доста партньори, които разпространяват продуктите. „Основен доставчик е един от най-големите супермаркети в страната (BILLA). Има го и във всички биомагазини”, уточни той.

Търновецът сподели, че в САЙТА НА ОРГАНИЗАЦИЯТА МУ http://bgstevia.com/ СА ПОМЕСТЕНИ СЪВЕТИ КАК ДА СЕ ЗАСАДИ, ОТГЛЕДА И СЪХРАНИ БИЛКАТА.

„Поместили сме още и рецепти със стевия – от сиропи и чайове, до салати, супи и десерти.” Дори съм оставил личния си номер там, за да може всеки, който има въпроси, да се свърже директно с мен”, заяви координаторът на пациентската организация. Ивайло допълни, че екипът от специалисти на фирмата вече е разработил още два нови продукта. В момента се уточняват детайлите около опаковката и скоро ще бъдат пуснати на пазара. В процес на преговори е и бъдещо партньорство с фирма за сладкарски изделия, която има за цел да разработи сладкиши за диабетици с двата продукта.

в-к БОРБА

http://www.borbabg.com/2016/01/27/%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%86-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D1%82%D0%B8/#comment-1925

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

You may also like...

2 коментара

 1. Георги Димов каза:

  Интересува ме, предлага ли вашата фирма продукт, който е 100% само стевия, без малтитол ? Ако има, в какви разфасовки над 100 гр. го предлагате, и на каква цена ?

  • admin каза:

   Здравейте,
   към момента, Българска стевия ЕООД не предлага продукт, чието съдържание е 100% стевия.
   В случай, че Вие действително се интересувате от 100% екстракт от стевия, в количество по- голямо от 100гр., то Вие можете да се свържете с нас чрез формата за контакт в сайта.
   Лек и успешен ден!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *